Nieuwsberichten

Kunstmagazine 'Totzo!'

Op dit moment is het nog niet mogelijk om met de Museum Plus Bus op stap te gaan. Daarom is er ook dit jaar samen met de musea een nieuw magazine gemaakt, met opnieuw een mooie selectie van kunstwerken

In het tijdschrift kunt u lezen over de kunstwerken en kijkopdrachten doen. U kunt ook aan de slag met een kleurplaat en een puzzel.

Verder kunt u lezen over een reizende tentoonstelling, speciaal gemaakt voor zorginstellingen.

Heeft u belangstelling voor zo’n magazine stuur dan een mail naar activiteiten@mantelzorggilzerijen.nl.


Koninklijke Onderscheiding Jannie Lavooij


Onze vrijwilligster Jannie Lavooij heeft vandaag, maandag 26 april 2021, uit handen van burgemeester Derk Alssema de Koninklijke Onderscheiding 'Lid in de Orde van Oranje Nassau' mogen ontvangen.
Naast vrijwilligster van Lokaal Steunpunt Mantelzorg was/is zij ook actief als vrijwilligster bij de Verkeersbrigade in Gilze, Buurtvereniging De Locht in Gilze, de Zonnebloem en de Seniorenvereniging.

Met een mooie smoes heeft Lau Lavooij, onze voorzitter en Jannie’s echtgenoot, ervoor gezorgd dat Jannie er goed uitzag voor dit feestelijke moment. Zij was dan ook totaal verrast toen de burgemeester aan de deur kwam.
Ook is zij vanmorgen op het plein voor haar huis toegezongen door de buurtvereniging, bestuur en consulenten van LSM en andere aanwezigen. Namens het Lokaal Steunpunt Mantelzorg heeft bestuurslid Mia aan Jannie een mooie orchidee en een cadeaubon overhandigd.
  

   

Prijsuitreiking 'Heel Gilze en Rijen kwist'

Zoals u weet heeft Lokaal Steunpunt Mantelzorg, samen met Hallo Gilze Rijen, een quiz georganiseerd. Deze quiz, ‘Heel Gilze en Rijen kwist’ genaamd, was in maart gedurende een week op de tv zender van Hallo Gilze Rijen te zien. Hier waren mooie prijzen mee te verdienen, die beschikbaar gesteld waren door lokale winkeliers, te weten Jumbo Gilze en Jumbo Rijen, Albert Heijn, De Roozelaar Gilze en Rijen, De Goudreinet, ETOS en Gall & Gall. Onze hartelijke dank aan deze gulle gevers!

Inmiddels zijn de prijswinnaars bekend en hebben zij op 15 april hun prijs in ontvangst mogen nemen. Ze waren allemaal zeer verrast en enthousiast over de mooie prijzen. Op deze pagina ziet u een video van de gefilmde prijsuitreiking. Op de fotopagina ziet u hiervan een fotoverslag.

Wij willen iedereen die heeft meegedaan bedanken en - misschien leuk om te weten - in september is er voor iedereen een herkansing. Dan komt er weer een quiz en hopen we natuurlijk op vele reacties.

Bent u benieuwd naar de goede antwoorden op de quizvragen? Dan kunt u dat hieronder nog eens rustig nalezen. De juiste oplossing die ingestuurd moest worden was ZORGEN VOOR ELKAAR.

VRAGEN EN ANTWOORDEN HEEL GILZE EN RIJEN KWIST.pdfFilm prijsuitreiking 'Heel Gilze en Rijen kwist'

Kiwanis cheque voor JMZ

Lokaal Steunpunt Mantelzorg ontving wederom een mooie donatie van Kiwanis Vijf Eiken voor de Jonge Mantelzorger. In Weekblad Gilze & Rijen van 27 januari '21 staat hierover een mooi artikel. Via de link komt u bij het artikel. Het staat op pagina 3.

newsstand.nl/view/GilzeenRijen/20210127


Wijziging kindregelingen Gilze en Rijen

Vanaf 1 januari 2021 zijn de kindregelingen in Gilze en Rijen gewijzigd.

Voortaan is dit de verdeling:

- Schoolkosten (incl. pc/laptop en fiets): altijd aanvragen bij Leergeld;
- Sport: altijd aanvragen bij Jeugdfonds Sport;
- Cultuur: altijd aanvragen bij Jeugdfonds Cultuur (niet meer gemeente)

Zie ook www.gilzerijen.nl/meedoenregeling.html


Keukentafelgesprek

Als je partner, (schoon)ouder, kind, vriend of buur hulp aanvraagt bij de gemeente, dan vindt een keukentafelgesprek plaats. Wat is jouw rol als mantelzorger in dit gesprek en hoe kan je je voorbereiden? Het gaat om hulp en voorzieningen in huis of in je omgeving, om zelfredzaam te zijn en om mee te kunnen doen aan de samenleving. Het gaat dus niet om medische zorg.

“Met wie wordt het ‘keukentafelgesprek gevoerd?”
“Wat wordt er besproken tijdens dit gesprek?”
“Hoe kan ik me voorbereiden op het gesprek?”

Via onderstaande link vind je 8 praktische tips voor het voeren van een goed ‘keukentafelgesprek’.

Voorbereidingsvragen-keukentafelgesprek_1579621613.pdf

Op de site van mantelzorg.nl vind je ook veel informatie met filmpjes over het ‘keukentafelgesprek’.


Quarantainehulp via Gilze en Rijen Helpt

Zit u in thuisquarantaine en heeft u niemand die voor u de boodschappen doet of uw hond uit laat? Kunt u hulp gebruiken? Dan kunt u terecht bij de vrijwilligers van Gilze en Rijen Helpt.

Het is lastig om in thuisquarantaine te zitten: gaat u wel de deur uit, dan is er kans op besmetting. Blijft u thuis, maar heeft u niemand in uw directe omgeving die u kan helpen, dan ervaart u misschien praktische en soms ook psychische problemen. Dit willen we samen voorkomen. Dus, zit u in thuisquarantaine en kunt u hulp gebruiken? Dan kunt u terecht bij de vrijwilligers van Gilze en Rijen Helpt via 06-573 451 82 of mail naar viploket@vipvoorelkaar.nl.

Gilze en Rijen Helpt is een lokaal initiatief van 10 samenwerkende vrijwilligersorganisaties.


Gratis beschermingsmiddelen voor mantelzorgers

Mantelzorgers hebben recht op een gratis pakket met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) wanneer er sprake is van (verdenking van) corona. Dit geldt alleen als tijdens het verlenen van mantelzorg 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is.

Als hun naaste getest is, kunnen ze met een elektronisch recept van de huisarts of de GGD, op naam van hun naaste, gratis een kortetermijnpakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek. Als de naaste positief test op corona hebben mantelzorgers recht op een langetermijnpakket met beschermingsmiddelen.

In de pakketten zitten:
* Handschoenen
* Chirurgisch mondneusmaskers
* Een bril
* Schorten
* Een flacon desinfectans

Dit bericht is terug te lezen op:

https://www.zorgvoorbeter.nl/nieuws/regeling-beschermingsmiddelen-mantelzorgers