Nieuwsberichten

Regelingen en fondsen voor kinderen

Binnenkort beginnen de scholen en de verenigingen weer. Voor kinderen uit gezinnen met gebrek aan geld, is het niet vanzelfsprekend dat zij mee kunnen doen met hun klasgenootjes. Via onderstaande link ziet u een overzicht van de regelingen die er landelijk en lokaal (ABG) zijn om kinderen te ondersteunen.
overzicht kindregelingen.pdf

Daarnaast zijn er voor inkomensondersteuning nog de algemene regelingen die vermeld staan op de inkomenskaart. Zie daarvoor op:
www.gilzerijen.nl/inkomensondersteuning


Zorgen over geld?

De gemeente Gilze en Rijen is nu ook aangesloten bij Geldfit. Steeds meer mensen zoeken hulp bij geldzorgen. In Nederland heeft 1 op de 5 mensen moeite om iedere maand de rekeningen te betalen. De kans is groot dat jij mensen kent die zich zorgen maken over geld. Of misschien ben je zelf op zoek naar advies.

De anonieme test op www.geldfit.nl helpt om financieel fit te blijven óf te worden. Aan de hand van enkele korte vragen geven we je inzicht in hoe je ervoor staat. Je ontvangt tips en krijgt een overzicht waar je in je eigen woonplaats terecht kunt voor hulp. Ook kan je voor hulp bellen met telefoonnummer 0800-8115.


Kunstmagazine 'Totzo!'

Op dit moment is het nog niet mogelijk om met de Museum Plus Bus op stap te gaan. Daarom is er ook dit jaar samen met de musea een nieuw magazine gemaakt, met opnieuw een mooie selectie van kunstwerken

In het tijdschrift kunt u lezen over de kunstwerken en kijkopdrachten doen. U kunt ook aan de slag met een kleurplaat en een puzzel.

Verder kunt u lezen over een reizende tentoonstelling, speciaal gemaakt voor zorginstellingen.

Heeft u belangstelling voor zo’n magazine stuur dan een mail naar activiteiten@mantelzorggilzerijen.nl.


Koninklijke Onderscheiding Jannie Lavooij


Onze vrijwilligster Jannie Lavooij heeft vandaag, maandag 26 april 2021, uit handen van burgemeester Derk Alssema de Koninklijke Onderscheiding 'Lid in de Orde van Oranje Nassau' mogen ontvangen.
Naast vrijwilligster van Lokaal Steunpunt Mantelzorg was/is zij ook actief als vrijwilligster bij de Verkeersbrigade in Gilze, Buurtvereniging De Locht in Gilze, de Zonnebloem en de Seniorenvereniging.

Met een mooie smoes heeft Lau Lavooij, onze voorzitter en Jannie’s echtgenoot, ervoor gezorgd dat Jannie er goed uitzag voor dit feestelijke moment. Zij was dan ook totaal verrast toen de burgemeester aan de deur kwam.
Ook is zij vanmorgen op het plein voor haar huis toegezongen door de buurtvereniging, bestuur en consulenten van LSM en andere aanwezigen. Namens het Lokaal Steunpunt Mantelzorg heeft bestuurslid Mia aan Jannie een mooie orchidee en een cadeaubon overhandigd.
  

   

Prijsuitreiking 'Heel Gilze en Rijen kwist'

Zoals u weet heeft Lokaal Steunpunt Mantelzorg, samen met Hallo Gilze Rijen, een quiz georganiseerd. Deze quiz, ‘Heel Gilze en Rijen kwist’ genaamd, was in maart gedurende een week op de tv zender van Hallo Gilze Rijen te zien. Hier waren mooie prijzen mee te verdienen, die beschikbaar gesteld waren door lokale winkeliers, te weten Jumbo Gilze en Jumbo Rijen, Albert Heijn, De Roozelaar Gilze en Rijen, De Goudreinet, ETOS en Gall & Gall. Onze hartelijke dank aan deze gulle gevers!

Inmiddels zijn de prijswinnaars bekend en hebben zij op 15 april hun prijs in ontvangst mogen nemen. Ze waren allemaal zeer verrast en enthousiast over de mooie prijzen. Op deze pagina ziet u een video van de gefilmde prijsuitreiking. Op de fotopagina ziet u hiervan een fotoverslag.

Wij willen iedereen die heeft meegedaan bedanken en - misschien leuk om te weten - in september is er voor iedereen een herkansing. Dan komt er weer een quiz en hopen we natuurlijk op vele reacties.

Bent u benieuwd naar de goede antwoorden op de quizvragen? Dan kunt u dat hieronder nog eens rustig nalezen. De juiste oplossing die ingestuurd moest worden was ZORGEN VOOR ELKAAR.

VRAGEN EN ANTWOORDEN HEEL GILZE EN RIJEN KWIST.pdfFilm prijsuitreiking 'Heel Gilze en Rijen kwist'

Kiwanis cheque voor JMZ

Lokaal Steunpunt Mantelzorg ontving wederom een mooie donatie van Kiwanis Vijf Eiken voor de Jonge Mantelzorger. In Weekblad Gilze & Rijen van 27 januari '21 staat hierover een mooi artikel. Via de link komt u bij het artikel. Het staat op pagina 3.

newsstand.nl/view/GilzeenRijen/20210127


Wijziging kindregelingen Gilze en Rijen

Vanaf 1 januari 2021 zijn de kindregelingen in Gilze en Rijen gewijzigd.

Voortaan is dit de verdeling:

- Schoolkosten (incl. pc/laptop en fiets): altijd aanvragen bij Leergeld;
- Sport: altijd aanvragen bij Jeugdfonds Sport;
- Cultuur: altijd aanvragen bij Jeugdfonds Cultuur (niet meer gemeente)

Zie ook www.gilzerijen.nl/meedoenregeling.html


Keukentafelgesprek

Als je partner, (schoon)ouder, kind, vriend of buur hulp aanvraagt bij de gemeente, dan vindt een keukentafelgesprek plaats. Wat is jouw rol als mantelzorger in dit gesprek en hoe kan je je voorbereiden? Het gaat om hulp en voorzieningen in huis of in je omgeving, om zelfredzaam te zijn en om mee te kunnen doen aan de samenleving. Het gaat dus niet om medische zorg.

“Met wie wordt het ‘keukentafelgesprek gevoerd?”
“Wat wordt er besproken tijdens dit gesprek?”
“Hoe kan ik me voorbereiden op het gesprek?”

Via onderstaande link vind je 8 praktische tips voor het voeren van een goed ‘keukentafelgesprek’.

Voorbereidingsvragen-keukentafelgesprek_1579621613.pdf

Op de site van mantelzorg.nl vind je ook veel informatie met filmpjes over het ‘keukentafelgesprek’.


Gratis beschermingsmiddelen voor mantelzorgers

Mantelzorgers hebben recht op een gratis pakket met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) wanneer er sprake is van (verdenking van) corona. Dit geldt alleen als tijdens het verlenen van mantelzorg 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is.

Als hun naaste getest is, kunnen ze met een elektronisch recept van de huisarts of de GGD, op naam van hun naaste, gratis een kortetermijnpakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek. Als de naaste positief test op corona hebben mantelzorgers recht op een langetermijnpakket met beschermingsmiddelen.

In de pakketten zitten:
* Handschoenen
* Chirurgisch mondneusmaskers
* Een bril
* Schorten
* Een flacon desinfectans

Dit bericht is terug te lezen op:

https://www.zorgvoorbeter.nl/nieuws/regeling-beschermingsmiddelen-mantelzorgers