Nieuwsberichten

Mantelzorgcompliment

Het jaarlijkse mantelzorgcompliment wordt door de gemeente Gilze en Rijen beschikbaar gesteld en verzorgd.
Alle mantelzorgers van jong tot oud komen hiervoor in aanmerking als je voldoet aan de geldende voorwaarden. Deze zijn terug te vinden op bijgevoegd aanvraagformulier Mantelzorgcompliment 2022.

Ook als je bij het Lokaal Steunpunt Mantelzorg Gilze en Rijen (LSM) bent aangesloten, moet je het compliment zelf aanvragen bij de gemeente waarin de zorgvrager woont.
Het gaat niet automatisch, het Lokaal Steunpunt Mantelzorg zorgt hier niet voor. Je moet dit ieder jaar ook opnieuw aanvragen en je moet dit dus zelf doen.

Op het formulier staat precies omschreven hoe de aanvraag moet plaatsvinden. Zowel voor jongeren onder de 24 jaar als voor ouderen.
Lees het formulier goed door en vul het zorgvuldig in.
Inleveren voor 1 december 2022.

Het compliment krijgt u in de maand december via de post.

Heeft u vragen dan graag een mail via mantelzorgcompliment@gilzerijen.nl


AANVRAAGFORMULIER MANTELZORGCOMPLIMENT GR 2022.docx

mantelzorgcompliment

Rabo ClubSupport!

Ook dit jaar doet LSM weer mee aan de actie Rabo ClubSupport. De Rabobank verdeelt ieder jaar een geldbedrag onder de deelnemende verenigingen en organisaties. De leden van de bank bepalen, door te stemmen, welke stichting of club een financiële bijdrage krijgt en hoeveel.

Iedereen die lid is van Rabobank Tilburg* e.o. kan vanaf 5 september tot en met 27 september stemmen uitbrengen op LSM. En hoe meer stemmen hoe meer ‘sponsorgeld’ dat voor LSM oplevert!

Bent u wel klant, maar nog geen lid van de Rabobank dan kunt u zich gratis aanmelden als lid. Klik hier:LID WORDEN

Als wij mogen adviseren hoe uw stemmen verder te verdelen denk dan eens aan Dagactiviteit VoorMekaar, Zonnebloem Rijen-Molenschot en de SeniorenVereniging Rijen. Wij hebben afgesproken dat de andere verenigingen ook een oproep doen aan hun leden om LSM ook mee te nemen in hun keuze. Mogen wij op uw stem rekenen?

Hoe kunt u stemmen?
Door in te loggen in de RABO-app of online via
www.rabobank.nl/leden/clubsupport/stemmen
Op deze pagina kunt u kiezen aan wie u uw stem wilt geven. En wij hopen natuurlijk dat u uw stemmen aan LSM geeft. Vraag ook familie, vrienden en kennissen om hun stem uit te brengen op LSM. U helpt er ons enorm mee!

Vanaf 3 oktober wordt bekend gemaakt welke bedragen de clubs van de bank ontvangen.

*Rabobankleden De Zuidelijke Baronie kunnen geen stem uitbrengen op LSM, omdat onze rekening onder Rabobank Tilburg valt.


Wie van de 3 heeft dementie?

Gratis voorstelling, die u wordt aangeboden door Kerngroep Dementie Vriendelijk Gilze en Rijen.

Datum: Donderdag 22 september 2022
Plaats: Cultureel Centrum de Schakel, Kerkstraat 104 te Gilze
Tijd: 19.30 uur – 20.45 uur, zaal open om 19.00 uur

Kaartjes zijn af te halen bij de Schakel in Gilze en de Boodschap in Rijen

Een vrolijke voorstelling met veel humor, er wordt veel gelachen en gezongen.
Zus, zus en broer op leeftijd proberen te ontdekken wie van de drie dementie heeft. Ze doen met z’n drieën muziek- en geheugentesten. Het blijft in het ongewisse of één van de drie dementie heeft en zo ja wie.

Naast het onderwerp dementie gaat de voorstelling vooral over de communicatie tussen de zussen en de broer. Ze gaan nog altijd met elkaar om zoals in hun kinderjaren. Het is een spel van macht, onmacht en bondjes maken en toch om elkaar geven. Kortom een feest van herkenning.


Mantelzorg en Vakantie

Wil je graag op vakantie, en de zorg voor je naaste tijdelijk aan iemand anders overdragen? Of samen met degene voor wie je zorgt op vakantie? Hieronder lees je waar je aangepaste accommodaties en vakanties kunt boeken. En hoe je vervangende zorg voor je naaste regelt.

https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/vervangende-zorg/mantelzorg-en-vakantie/
Blog van Jesler

Hi, ik ben Jesler! Ik ben 26 jaar, woon in Amsterdam, maar groeide op in Friesland samen met mijn gehandicapte broer. Van zeilvakanties tot verkleedpartijtjes, mijn broer en ik hadden een fantastische jeugd samen. Toch gingen er ook dingen anders thuis. Anders dan bij andere Op dit platform schrijf ik anekdotes over het opgroeien met een gehandicapte broer, de zorgen die het met zich meebracht en de mooie levenslessen die het mij opleverde.

https://www.mantelzorg.nl/blog/uitslaapdag/


Lintjesregen 2022

Op dinsdag 26 april ontvingen 2 van onze vrijwilligers een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Alssema, te weten Ad Verheijen uit Gilze en Toos Verhulst uit Rijen. Ze werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ze waren beiden zeer verrast.

Wilt u weten wat de gedecoreerden allemaal gedaan hebben en nog doen, kijk dan op:

Verdiensten_gedecoreerden_Gilze_en_Rijen_26_april_2022.pdf

Deel je zorg

Mantelzorg.nl is een landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste.Ze hebben een nieuw initiatief en dat heet Zorg je voor een ander? Wil je af en toe je hart luchten? Er is een mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan, verhalen te delen en vragen te stellen. Dit landelijke online platform heet “Deel je Zorg”. Het is een plek voor herkenning en erkenning. Hier kom je in contact met andere mantelzorgers en kun je ervaringen uitwisselen. En dat is fijn, want mantelzorgers hebben vaak aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Ook kun je vragen stellen aan professionals om je verder op weg te helpen.Hoe werkt het?Lid worden is gratis en gemakkelijk. Hierbij de link naar de website: www.deeljezorg.nl

Als je liever niet online wil en toch graag in contact wil komen met andere mantelzorgers, denk dan ook aan de inloopochtenden die georganiseerd worden door het Lokaal Steunpunt Mantelzorg Gilze en Rijen. Eén keer in de maand treffen mantelzorgers elkaar in Gilze of in Rijen. En….de koffie staat voor u klaar!

koffie

Meedoenregelingen Gilze en Rijen

Ook kinderen die in gezinnen met minder geld leven, willen graag hun verjaardag kunnen vieren, naar een feestje gaan of een dagje uit. Wist je dat hier regelingen voor zijn? Via onderstaande link lees je wat er mogelijk is.

Meedoenregelingen Gilze en Rijen.pdf

meedoenregelingen

Mantelzorgers gezocht
voor het invullen van een vragenlijst over mantelzorg voor personen met de ziekte van Alzheimer.

Hallo allemaal,

Wij zijn Oona Bakker en Lies Vercauteren, twee masterstudenten Sport- en Bewegingswetenschappen aan de KU Leuven. In het kader van onze masterproef zijn wij op zoek naar mantelzorgers van personen met de ziekte van Alzheimer die bereid zijn om een vragenlijst omtrent mantelzorg in te vullen.

In deze studie willen we onderzoeken welke gevolgen het opnemen van de zorg voor een naaste met de ziekte van Alzheimer met zich meebrengt voor de mantelzorger. Met deze vragenlijst willen we daarom meer informatie verkrijgen over hoeveel betekenisvolle sociale relaties u heeft en hoe sterk u zich hiermee verbonden voelt, hoeveel u beweegt en de impact hiervan op uw algemeen welzijn.

Bent u zelf een mantelzorger of kent u een mantelzorger van een persoon met de ziekte van Alzheimer? Maakt u graag een verschil voor toekomstige mantelzorgers en helpt u de wetenschap graag een stapje vooruit? Dan zou u ons enorm helpen met het invullen van onze vragenlijst waartoe u toegang heeft via onderstaande link en/of via de QR-code op de poster.

https://kuleuven.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_eY91hK3A00zQvcy

Wij danken u alvast voor uw deelname!

Deze studie is goedgekeurd door Ethische Commissie Onderzoek UZ/KU Leuven (MP017899).


Zorgen over geld?

De gemeente Gilze en Rijen is nu ook aangesloten bij Geldfit. Steeds meer mensen zoeken hulp bij geldzorgen. In Nederland heeft 1 op de 5 mensen moeite om iedere maand de rekeningen te betalen. De kans is groot dat jij mensen kent die zich zorgen maken over geld. Of misschien ben je zelf op zoek naar advies.

De anonieme test op www.geldfit.nl helpt om financieel fit te blijven óf te worden. Aan de hand van enkele korte vragen geven we je inzicht in hoe je ervoor staat. Je ontvangt tips en krijgt een overzicht waar je in je eigen woonplaats terecht kunt voor hulp. Ook kan je voor hulp bellen met telefoonnummer 0800-8115.


Keukentafelgesprek

Als je partner, (schoon)ouder, kind, vriend of buur hulp aanvraagt bij de gemeente, dan vindt een keukentafelgesprek plaats. Wat is jouw rol als mantelzorger in dit gesprek en hoe kan je je voorbereiden? Het gaat om hulp en voorzieningen in huis of in je omgeving, om zelfredzaam te zijn en om mee te kunnen doen aan de samenleving. Het gaat dus niet om medische zorg.

“Met wie wordt het ‘keukentafelgesprek gevoerd?”
“Wat wordt er besproken tijdens dit gesprek?”
“Hoe kan ik me voorbereiden op het gesprek?”

Via onderstaande link vind je 8 praktische tips voor het voeren van een goed ‘keukentafelgesprek’.

Voorbereidingsvragen-keukentafelgesprek_1579621613.pdf

Op de site van mantelzorg.nl vind je ook veel informatie met filmpjes over het ‘keukentafelgesprek’.