Nieuwsberichten

Dag van de Mantelzorg 2023

Tegen de regelkolder

10 november, de dag van de Mantelzorg.
CC de Boodschap volgestroomd met mantelzorgers die voortdurend in touw zijn voor hun naaste, ander familielid of vriend/buur. Ze kunnen nu een middag lang hun (kop) zorgen achter zich laten en in de watten gelegd worden door de vrijwilligers en consulenten van het Lokaal Steunpunt Mantelzorg. Dit alles onder het toeziende oog van liefst 3 wethouders. Enkele de burgemeester ontbreekt om tot een kwartet te komen. Het is genieten geblazen van een high tea, muziek en entertainment en lekker bijpraten.

Door: Ton de Bruyn
Foto’s: Cor de Kok

Stop de regeldruk
Een woordje van de voorzitter waarin hij pleitte voor verlaging van de regeldruk voor mantelzorgers. Formulieren en regeltaken, veel telefoontjes naar diverse loketten die afgaan van kostbare zorgtijd met de naaste. De uitnodiging om de petitie tegen de regelkolder te ondertekenen. Vervolgens naar de kern: de zorg vanuit het hart voor de naaste waarin ondersteuning nodig is. De ondersteuning wordt vanuit het lokaal steunpunt geboden, waarbij Ton benadrukte dat de mantelzorger ook goed voor zichzelf moet zorgen.  Alle mantelzorgers verdienen het compliment, en worden er nog even aan herinnerd om de aanvraag voor 1 december bij de gemeente aan te leveren. Een ultrakort aanvraagformulier op de websites van LSM en gemeente Gilze en Rijen. Tenslotte nog een dankwoord en een groot compliment voor vertrekkende pionier en consulente Sandra en de High Tea kon van start gaan.

Eten en entertainment
Vervolgens was het lekker  eten en drinken in de grote zaal van de Boodschap die in een gezellig restaurant was omgetoverd. Het duo Remon en Toon trok als ware troubadours van tafel naar tafel waarbij ze hun eigen repertoire en verzoeknummers vol show vertolkten. Ze hadden de meezingers op hun hand. Zelfs de eerste polonaise werd ingezet. De vrijwilligers van LSM zorgden er intussen voor dat de kopjes en glazen gevuld bleven. Bij Wijze van Spijzen en de het personeel van de Boodschap hadden echt hun best gedaan voor de mantelzorgers.

Wethouder deelt complimenten uit
Vervolgens kreeg Mariëlle Doremalen het woord. Zij benadrukte het belang van mantelzorg en vertelde uit eigen ervaring te weten hoe zwaar dit soms kon wegen, naast de mantel der liefde waaronder alles plaats vindt. Daarnaast somde ze enkele activiteiten van LSM op, naast het organiseren van deze dag. De maandelijkse koffie inloopmomenten, de themabijeenkomsten, wandelingen en de respijtzorg. Daarnaast uiteraard de ondersteuning en luisterend oor van de consulenten. Haar welgemeende compliment voor de vrijwilligers en vervolgens nodigde ze mantelzorger Christ Maas uit voor het eerste compliment. Ze sprak vol waardering over de liefdevolle zorg voor zijn vrouw met hulp van vrienden en familie en de zorg voor zichzelf. Na de ontvangst een dankwoord van Christ, dat recht uit zijn hart kwam. Als voordeel noemde hij kinderen  die in de buurt wonen. Dat is niet iedereen gegeven. Hij wenste alle mantelzorgers steun van anderen in de directe omgeving toe en nodigde iedereen uit op de  laagdrempelige koffie uurtjes. Zijn tip: deel je compliment met degenen die ook voor je partner cq zorgvrager  zorgen.

Thuis
Vervolgens nog een drankje en volop live muziek en cabaret van het zangduo. Rond 4 uur werd van ieder persoonlijk afscheid genomen. Stuk voor stuk had men een fijne middag gehad zonder zorgen. Bij het afscheid ontvingen alle mantelzorgers  nog een leuke attentie die mede verzorgd was door de hele familie Hapers, die zich zo Thuis voelen in Gilze en Rijen. Tenslotte een woord van dank aan Rozelaar, Bij Wijze van Spijzen, cc de Boodschap en de bestuursleden Mia en Lisette.

Wethouder, voorzitter en mantelzorger van het jaar

Afscheidnemende consulente

Twee doorgewinterde mantelzorgers

 

 

Op de fotopagina kunt u alle foto's van de Dag van de Mantelzorg bekijken: Mantelzorg Gilze Rijen Foto Archief

Christ Maas, mantelzorger in beweging

10 november, Dag van de Mantelzorg.
In Gilze en Rijen betekent dit een High Tea met muzikaal intermezzo in cc de Boodschap. Tijd voor ontspanning en ontmoeting voor alle mantelzorgers uit onze gemeente. Een van hen wordt in het zonnetje gezet en ontvangt het eerste mantelzorgcompliment van de gemeente uit handen van wethouder Mariëlle Doremalen. De voorzitter van het Lokaal Steunpunt gaat met hem in gesprek. Christ Maas is de naam.

Door: Ton de Bruyn. Foto’s: Cor de Kok

Veel hobby’s
Een bekend gezicht. We kennen elkaar van Spiridon, waar Christ en Diny al jaren actief zijn. Hij als trainer /coach, zij als loper. In de huiskamer prominent aanwezige foto’s van de kleinkinderen. Eigen productie, aldus Maas, die over de technische details meteen in gesprek gaat met fotograaf Cor de Kok. Beiden bekend met verschillende fotoclubs in de gemeente en ontwikkelaars in het donkere kamerverleden. Maar nu even niet. Want na de fotosessie een overstap naar het serieuze gedeelte.

Hoe word je mantelzorger
Christ vraagt allereerst zijn vrouw Diny om onder het dekentje op de bank uit te kruipen en er bij te komen zitten. Bijna 52 jaar getrouwd en altijd veel dingen samen ondernomen. Dat zette zich voort toen Christ in de VUT gingen en is eigenlijk zo gebleven, al heeft er wel een ingrijpende wijziging plaats gevonden. Enkele jaren geleden merkte Christ dat Diny toch wel veel dingen begon te vergeten en ook spullen op andere plaatsen terug zette. Belangrijke afspraken werden vergeten en het mondde nogal eens uit in een welles-nietes discussie. Hij vroeg raad aan zijn huisarts die hij ook bij Spiridon tegenkwam en die adviseerde verder onderzoek en komen tot een diagnose. Een verschrikkelijke test en bezoeken aan de neuroloog resulteerden in de diagnose Alzheimer dementie. De gevreesde verklaring en samen veel verdriet. Ook een geleidelijke verschuiving in het evenwicht tussen beiden.

Samen bewegen
Nu in het Weekblad, maar ze stonden al samen in een échte krant, the New York Times. Christ ging daar de marathon lopen en Diny ging mee. In de metropool aangekomen wilde ze ook lopen en zo gingen ze samen op pad voor de 42 km. Hij paste zijn tempo aan en coachte haar naar de eindstreep, Alle twee dik binnen de 5 uur, dus hun uitslag kwam in de krant. En zo zijn ze nu ook nog steeds samen in beweging. Veel wandelen in de natuur, samen fietsen ook in groter gezelschap. Daarnaast wordt in huis ook  volop samengewerkt, waarbij Christ de werkzaamheden structureert en de taken verdeelt op een gelijkwaardige manier. Ze hebben nog geen zorg in huis nodig. Alles in gezamenlijkheid. Af en toe is er contact met de dementieconsulente die ook een kort lijntje met de huisarts heeft. Daarnaast komen afwisselend mantelzorgconsulenten Sandra en Anja langs. De conclusie is steeds: het gaat goed.

Respijtzorg
Het gaat mede goed, omdat Christ ook momenten in de week voor zichzelf heeft voor zijn bestuurs- en activiteitenwerk bij SVR Rijen en bij Spiridon en Scorpio, compleet met trainingen, schema’s en Nordic Walking. Dit alles kan dankzij een goed netwerk. Er is vervangende aandacht van een vriendin, kinderen, kleinkinderen en andere familie. Hier moet je goed in investeren volgens Christ. Een etentje op zijn tijd, de verdeling van de waardebonnen uit het mantelzorgcompliment en een gezamenlijke korte vakantie. Daarmee zorgt hij goed voor zichzelf en tevens voor Diny. ‘We worden hier samen oud’ aldus het echtpaar, desnoods met een traplift.

Bij vertrek vertrouwt hij me toe dat ze dit soort gesprekken moeilijk vindt. Ze kan het niet meer volgen en dat geeft onrust. Soms praat hij over en voor haar,  maar meestal samen met… een compliment voor deze coachende mantelzorger.

Christ Maas, mantelzorger van het jaar

Samen onder de mantel der liefde

Wandeling 5 oktober 2023

In de week van de ontmoeting heeft het VIP en LSM weer een najaarswandeling georganiseerd.

Op donderdagmiddag 5 oktober verzamelden zich 18 wandelaars op de parkeerplaats van de Steengroeve in Chaam. Er waren 30 aanmeldingen binnen gekomen maar helaas waren er 6 afmeldingen en 6 deelnemers kwamen niet opdagen. Dat men zich niet afmeldt is vervelend omdat het geheel georganiseerd wordt op het aantal deelnemers dat zich opgegeven heeft.

De wandeling was uitgezet in de bossen van Chaam waar het fijn wandelen is met een goed temperatuurtje en een zonnetje. Onderweg zagen we een aantal omgewaaide bomen en veel sprokkelhout dat men tegenwoordig gewoon laat liggen. Via smalle paadjes bereikten we een groot ven waar we even konden rusten en genieten van het mooie uitzicht. Volgens sommigen was dit vroeger een weiland maar waarom dit uitgegraven is wist men niet. Tijdens de wandeling werd er volop gesproken met elkaar, wat natuurlijk ook de bedoeling is in de week van de ontmoeting.

Op de terugweg was er soms discussie bij kruisingen welke kant we op zouden gaan. Ton bracht dan steeds duidelijkheid in de richting die we op moesten, hij had de wandeling namelijk uitgezet. Na ruim 5 kwartier gewandeld te hebben kwamen we weer aan bij de parkeerplaats.

Het was de bedoeling dat we bij de Steengroeve wat zouden gaan drinken maar die was vanaf 1 oktober op donderdag gesloten. De organisatie had daarom plaatsen gereserveerd bij eetcafé Den Brooy alwaar we lekker op het terras plaats konden nemen. Nadat de koffie e.d. geserveerd was werd er ook nog op een lekker stuk appeltaart getrakteerd. Voor de liefhebbers kon men daarna nog een glaasje drinken bestellen en werd de wandeling en wat verder nog ter tafel kwam uitvoerig besproken.

Aan de reacties te horen en aan de gezichten te zien was het een geslaagde middag.
Bedankt deelnemers voor de gezelligheid en tot de volgende keer.

Ton en Kees

Voor de foto's kijk op: Mantelzorg Gilze Rijen Foto Archief

 

Uitslag Rabo ClubSupport actie

Dinsdagavond 10 oktober heeft Rabobank Tilburg e.o. bekend gemaakt welke bedragen de clubs hebben ontvangen.

Lokaal Steunpunt Mantelzorg Gilze en Rijen heeft het mooie bedrag van € 312,17 mogen ontvangen. Hiermee kunnen we weer mooie dingen doen voor onze mantelzorgers.

Iedereen die op ons gestemd heeft willen we heel hartelijk bedanken.

Uitslag Klavertjesactie AH Rijen

Dinsdagavond 13 juni kregen de 15 deelnemende maatschappelijke organisaties de uitslag van de Klavertjesactie. Mia mocht namens Lokaal Steunpunt Mantelzorg een prachtig bedrag in ontvangst nemen. Hiermee kunnen we weer mooie activiteiten voor de mantelzorgers organiseren. We willen iedereen die een klavertje aan ons heeft gegeven heel hartelijk danken!

Albert Heijn Rijen bedankt voor deze leuke actie!

Zo kunt u als mantelzorger zorgkosten aftrekken in uw belastingaangifte

Zorgt u als mantelzorger voor uw partner of familielid bij u in huis? Misschien kunt u dan zorgkosten aftrekken van uw inkomstenbelasting.

Klik hier voor het stappenplan.

Zorgen over geld?

De gemeente Gilze en Rijen is nu ook aangesloten bij Geldfit. Steeds meer mensen zoeken hulp bij geldzorgen. In Nederland heeft 1 op de 5 mensen moeite om iedere maand de rekeningen te betalen. De kans is groot dat jij mensen kent die zich zorgen maken over geld. Of misschien ben je zelf op zoek naar advies.

De anonieme test op www.geldfit.nl helpt om financieel fit te blijven óf te worden. Aan de hand van enkele korte vragen geven we je inzicht in hoe je ervoor staat. Je ontvangt tips en krijgt een overzicht waar je in je eigen woonplaats terecht kunt voor hulp. Ook kan je voor hulp bellen met telefoonnummer 0800-8115.

Keukentafelgesprek

Als je partner, (schoon)ouder, kind, vriend of buur hulp aanvraagt bij de gemeente, dan vindt een keukentafelgesprek plaats. Wat is jouw rol als mantelzorger in dit gesprek en hoe kan je je voorbereiden? Het gaat om hulp en voorzieningen in huis of in je omgeving, om zelfredzaam te zijn en om mee te kunnen doen aan de samenleving. Het gaat dus niet om medische zorg.

“Met wie wordt het ‘keukentafelgesprek gevoerd?”
“Wat wordt er besproken tijdens dit gesprek?”
“Hoe kan ik me voorbereiden op het gesprek?”

Via onderstaande link vind je 8 praktische tips voor het voeren van een goed ‘keukentafelgesprek’.

Voorbereidingsvragen-keukentafelgesprek_1579621613.pdf

Op de site van mantelzorg.nl vind je ook veel informatie met filmpjes over het ‘keukentafelgesprek’.